Η σελίδα φορτώνει...

Menu

Συντήρηση

single image

Συντήρηση φωτοβολταϊκών έργων

Το φωτοβολταϊκό έργο σας είναι μια επένδυση που έχετε κάνει με ορίζοντα 20 - 25 ετών. Θα πρέπει επομένως να συνεχίσει να λειτουργεί το ίδιο αποδοτικά και τα επόμενα χρόνια ώστε να μπορεί να σας δώσει τα οφέλη που προσδοκούσατε κατά την εγκατάστασή του. Όμως, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση, η οποία έχει ανάγκη από περιοδικό έλεγχο και εποπτεία ώστε να διορθώνονται άμεσα οι πιθανές βλάβες και να παραμένει ασφαλής για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω της. Επομένως, είναι επιτακτική η ανάγκη να συντηρείται από εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό ώστε να εξασφαλίζεται η απόδοση και η ασφάλεια του συστήματος.

Μη ξεχνάτε ότι κάθε λεπτό που το φωτοβολταϊκό σας σύστημα μένει εκτός λειτουργίας, εσείς χάνετε πολύτιμα χρήματα από την επένδυσή σας

Ψάχνετε το καλύτερο eshop για να αγοράσετε υλικά και ανταλλακτικά για το φωτοβολταϊκό σας; Δείτε εδώ

10 λόγοι για να συντηρείς το φωτοβολταϊκό σου

Φυσιολογική γήρανση από τις περιβαλλοντικές συνθήκες

Οι ζημιές ή οι διαβρώσεις που προκαλούνται στην καλωδίωση και στις συνδέσεις λόγω της υγρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο για εκδήλωση φωτιάς

Καθημερινός On - line έλεγχος

Με τον καθημερινό on-line έλεγχο του έργου εντοπίζονται και επισκευάζονται άμεσα βλάβες, ώστε να μην έχουμε απώλεια παραγωγής και εσόδων.

Ρύποι και ρωγμές στην επιφάνεια των πάνελ

Η επιφάνεια των πάνελ χρειάζεται καθαρισμό σε τακτά διαστήματα ώστε να απομακρύνονται ρύποι που μπορεί να δημιουργήσουν μόνιμα στίγματα. Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται με ειδικές συσκευές που δεν προκαλούν φθορά στο πάνελ και δεν αφήνουν στίγματα από άλατα. Επίσης, πρέπει τα πάνελ να ελέγχονται για ρωγμές από πετραδάκια ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διείσδυση υγρασίας και βραχυκύκλωμα.

Ηλεκτρολογικός Έλεγχος

Ο έγκαιρος εντοπισμός ηλεκτρολογικών βλαβών ή φθορών στα καλώδια είναι σημαντικός για να εξασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία του εργου στο πέρασμα του χρόνου.

Αποφυγή απωλειών

Ο επιτόπιος έλεγχος του έργου συμβάλει στην πρόληψη βλαβών που προκαλούν μείωση κερδών (π.χ. φαινόμενο PID). Επίσης, ικανοποιεί τις απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιριών ώστε να μην αρνηθούν αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς.

Εγγύηση προϊόντων

Σε ένα ελαττωματικό προϊόν (π.χ. πάνελ) ίσως ο κατασκευαστής ή η ασφαλιστική εταιρία ζητήσει πιστοποιητικά ελέγχου και συντήρησης του έργου ώστε να καλύψει τη βλάβη χωρίς κόστος.

Σφάλματα γείωσης

Ελλιπής ή ελαττωματική γείωση συνεπάγεται την ανάπτυξη τάσης ως προς Γη στα μεταλλικά μέρη του έργου, με αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης του έργου και την αύξηση του κινδύνου ηλεκτροπληξίας.

Τεκμηρίωση έργου

Είναι πολύ σημαντικό ο επενδυτής να έχει πλήρη τεκμηρίωση όλων των εργασιών που έχουν εκτελεστεί στο έργο τόσο κατά την εγκατάσταση, όσο και κατά τη συντήρησή του.

Έλεγχος απόδοσης

Ο έλεγχος της απόδοσης με τη χρήση θερμοκάμερας και άλλων ειδικών οργάνων εξασφαλίζει τα μέγιστα κέρδη του επενδυτή και την πρόληψη βλαβών.

Διεθνή πρότυπα και ευθύνη

Αποτελεί νομική υποχρέωση κάθε κατόχου φωτοβολταϊκού έργου να το συντηρεί τακτικά, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο διεθνές και εθνικό πρότυπο IEC 62446.

Προγράμματα Συντήρησης Φωτοβολταϊκών

Δε σας καλύπτει κάποιο από τα παρακάτω προγράμματα; Μπορούμε να διαμορφώσουμε μαζί αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Απλά επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε τη λύση που χρειάζεστε.

Basic

Για τα βασικά

Απομακρυσμένος καθημερινός έλεγχος και διαθεσιμότητα προσωπικού για άμεση επέμβαση με ελάχιστα χρήματα
 • Καθημερινός έλεγχος και ανάλυση δεδομένων μέσω Ιντερνετ
 • Άμεση ενημέρωση του επενδυτή για βλάβη
 • Επέμβαση μέσα σε 48 ώρες για την επισκευή βλαβών

Λεπτομερειες

Full

Για μέγιστη απόδοση

Η ασφάλεια του πλήρους ελέγχου σε συνδυασμό με τη μέγιστη παραγωγή από τον τακτικό καθαρισμό των πάνελ.
 • Καθημερινός έλεγχος και ανάλυση δεδομένων μέσω Ιντερνετ
 • Άμεση ενημέρωση του επενδυτή για βλάβη
 • Επέμβαση μέσα σε 48 ώρες για την επισκευή βλαβών
 • Δυο έκτακτες επισκέψεις στο έργο
 • Έλεγχος με θερμοκάμερα
 • Έλεγχος απόδοσης με IV-tester
 • Μέτρηση ρεύματος – τάσης για κάθε string
 • Μέτρηση γειώσεων
 • Έλεγχος ισοδυναμικών συνδέσεων
 • Έλεγχος αντικεραυνικής προστασίας
 • Μέτρηση μόνωσης των καλωδίων AC & DC
 • Μέτρηση μόνωσης των φωτοβολταίκών πάνελ
 • Έλεγχος ηλεκτρολογικών πινάκων
 • Έλεγχος συσφίξεων & στατικότητας των βάσεων
 • Έλεγχος συστήματος τηλεμετρίας
 • Έλεγχος & Λίπανση trackers (εφόσον υπάρχουν)
 • Έλεγχος Υποσταθμού (εφόσον υπάρχει)
 • Καθαρισμός - Πλύσιμο φωτοβολταίκών πάνελ

Λεπτομερειες

1 € την ημέρα

Τώρα με το νέο πρόγραμμα συντήρησης της PVtech μπορείς να είσαι ήσυχος ότι ο Ήλιος θα συνεχίσει να λάμπει για το οικιακό σου φωτοβολταϊκό με κόστος μόλις 1 ευρώ την ημέρα.
Basic Advanced Full
Τ

ο συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινή παρακολούθηση του έργου μέσω διαδικτύου. Το έμπειρο επιστημονικό μας προσωπικό μπορείς να εντοπίσει σφάλματα που δε μπορεί να παρατηρήσει ο επενδυτής.

 • Τα δεδομένα από τον αντιστροφέα επεξεργάζονται και αναλύονται ώστε να εντοπιστούν πιθανές βλάβες.
 • Ο επενδυτής ενημερώνεται άμεσα για την ύπαρξη οποιασδήποτε δυσλειτουργίας ώστε να προβεί στην επιδιόρθωσή της.
 • Ο επενδυτής μπορεί να αναθέσει στην PVtech την επιδιόρθωση της βλάβης σε εξαιρετικά προνομιακές τιμές.
Τ

ο συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει όσα και το πακέτο “Basic” και επιπλέον δυο επισκέψεις για πλήρη έλεγχο του έργου, σύμφωνα με τα πρότυπα EN62446 και HD384 και με την έκδοση της ανάλογης βεβαίωσης. Πιο συγκεκριμένα:

 • Γίνεται έλεγχος των γειώσεων για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων που βρίσκονται στο χώρο του έργου με ειδικό όργανο.
 • Γίνεται έλεγχος των μονώσεων, τόσο στις καλωδιώσεις AC όσο και στις καλωδιώσεις DC με ειδικό όργανο.
 • Γίνεται έλεγχος όλων των συσφίξεων και των βάσεων στήριξης ώστε να εξασφαλιστεί η στατικότητα του έργου. Επίσης, γίνεται λίπανση των κινητών μερών των βάσεων όπου υπάρχουν ιχνηλάτες, σύμφωνα με το πρόγραμμα του κατασκευαστή.
 • Γίνεται έλεγχος των απαγωγέων υπέρτασης ώστε να μην κινδυνεύει το έργο από υπερτάσεις (π.χ. πτώση κεραυνών).
 • Έλεγχος απόδοσης φωτοβολταϊκών. Γίνεται έλεγχος της απόδοσης των πάνελ σε σχέση με την ονομαστική τους απόδοση. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε ειδικό όργανο το οποίο υπολογίζει την χαρακτηριστική καμπύλη IV των πάνελ και έτσι μπορούμε να υπολογίσουμε αν υπάρχει πτώση στην απόδοση του φωτοβολταϊκού.
Έλεγχος μονώσεων, γείωσης, ισοδυναμικών με Macrotest
Έλεγχος φωτοβολταίκού πάρκου με IV test
 • Γίνεται θερμογράφηση των φωτοβολταϊκών πάνελ με θερμοκάμερα, ώστε να εντοπιστούν προβλήματα στη δομή του πάνελ ή στις κυψέλες (γήρανση κυψελών, PID κλπ). Τα αποτελέσματα από τη θερμογράφηση μπορούν να αναδείξουν βλάβες οι οποίες δεν μπορούν να εντοπιστούν με άλλη μέθοδο και τις οποίες σίγουρα δε μπορεί να δει κανείς με τα συμβατικά όργανα.
Έλεγχος φωτοβολταίκού πάρκου με θερμοκάμερα
Έλεγχος φωτοβολταίκού πάρκου με θερμοκάμερα
Έλεγχος φωτοβολταίκού πάρκου με θερμοκάμερα
 • Επιπλέον γίνονται οι τυπικοί έλεγχοι μέτρησης της τάσης και της έντασης κάθε string στην DC πλευρά καθώς και της τάσης, έντασης και συχνότητας κάθε φάσης του δικτύου στην πλευρά AC.
Τ

ο συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει ότι και το πρόγραμμα "Premium" και επιπλέον δυο καθαρισμούς του έργου σας ετησίως με τη χρήση ειδικού πλυστικού μηχανήματος.

Και ποιος δεν έχει παρατηρήσει τα αποτελέσματα των πρώτων ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων με παράλληλη μετακίνηση προς τη χώρα μας αέριων μαζών προερχόμενων από την Αφρική. Για αυτούς που διαθέτουν φ/β εγκαταστάσεις και δεν τις έχουν καθαρίσει τα τελευταία χρόνια, αρκεί μία ματιά στο ετήσιο εισόδημά τους για να πειστούν για την αναγκαιότητα του καθαρίσματος των φ/β πάνελ. Δεν έχει σημασία το πόσο καθαρές περιβαλλοντικές συνθήκες επικρατούν στην περιοχή της φ/β εγκατάστασης. Το βρόχινο νερό είναι μεν μαλακό, αλλά ποτέ καθαρό. Όταν μια επιφάνεια εκτίθεται στη βροχή, πάντα μένουν υπολείμματα. Κάθε φορά που βρέχει τα συγκεκριμένα υπολείμματα αυξάνονται με πιθανό αποτέλεσμα την ιδιαίτερα αισθητή μείωση των χρηματικών απολαβών. Τα περιττώματα πτηνών ή η γύρη από τα φυτά είναι επίσης πολύ επίμονοι ρύποι. Στην εξοχή, ειδικά σε περιοχές κοντά σε κτηνοτροφικές φάρμες, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να σχηματίζεται μια ανθεκτική επίστρωση ρύπων λόγω των αερίων αμμωνίας, της γύρης και της αιωρούμενης σκόνης. Βάσει μελετών από πραγματικές δοκιμές, το ποσοστό των απωλειών μπορεί να κυμανθεί μεταξύ του 5-25% ή και ακόμα μεγαλύτερου ειδικά όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ιδιαιτέρως δυσμενείς. Συνεπώς ο καθαρισμός είναι πάντα απαραίτητος.

Εμείς αναλαμβάνουμε να καθαρίσουμε τα φωτοβολταϊκά πάνελ με τη χρήση κατάλληλης συσκευής η οποία δεν αφήνει άλατα στην επιφάνεια τους και με τη χρήση κατάλληλης βούρτσας ώστε να μη χαράζεται το γυαλί.

Πλύσιμο φωτοβολταϊκών - καθαρισμός με απιονισμένο νερό
Πλύσιμο φωτοβολταϊκών - καθαρισμός με απιονισμένο νερό
Πλύσιμο φωτοβολταϊκών - καθαρισμός με απιονισμένο νερό
Πλύσιμο φωτοβολταϊκών - καθαρισμός με απιονισμένο νερό

 

Για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών πάρκων διαβάστε εδώ: Περισσοτερα