Η σελίδα φορτώνει...

Menu

Καθαρισμός

Page Info:
single image

Γιατί πρέπει να πλένουμε τα φωτοβολταϊκά πάνελ

Και ποιος δεν έχει παρατηρήσει τα αποτελέσματα των πρώτων ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων με παράλληλη μετακίνηση προς τη χώρα μας αέριων μαζών προερχόμενων από την Αφρική. Για αυτούς που διαθέτουν φ/β εγκαταστάσεις και δεν τις έχουν καθαρίσει τα τελευταία χρόνια, αρκεί μία ματιά στο ετήσιο εισόδημά τους για να πειστούν για την αναγκαιότητα του καθαρίσματος των φ/β πάνελ.

Δεν έχει σημασία το πόσο καθαρές περιβαλλοντικές συνθήκες επικρατούν στην περιοχή της φ/β εγκατάστασης. Το βρόχινο νερό είναι μεν μαλακό, αλλά ποτέ καθαρό. Όταν μια επιφάνεια εκτίθεται στη βροχή, πάντα μένουν υπολείμματα. Κάθε φορά που βρέχει τα συγκεκριμένα υπολείμματα αυξάνονται με πιθανό αποτέλεσμα την ιδιαίτερα αισθητή μείωση των χρηματικών απολαβών.

Τα περιττώματα πτηνών ή η γύρη από τα φυτά είναι επίσης πολύ επίμονοι ρύποι. Στην εξοχή, ειδικά σε περιοχές κοντά σε κτηνοτροφικές φόρμες, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να σχηματίζεται μια ανθεκτική επίστρωση ρύπων λόγω των αερίων αμμωνίας, της γύρης και της αιωρούμενης σκόνης. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η κλίση της επιφάνειας των φ/β πλαισίων.

Οι επιφάνειες με μικρή κλίση απαιτούν περισσότερο καθάρισμα. Η απώλεια της παραγόμενης ισχύος λόγω των ρύπων συχνά υποτιμάται. Βάσει μελετών από πραγματικές δοκιμές το ποσοστό των απωλειών μπορεί να κυμανθεί μεταξύ του 5-25% ή και ακόμα μεγαλύτερου ειδικά όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ιδιαιτέρως δυσμενείς. Συνεπώς ο καθαρισμός είναι πάντα απαραίτητος αλλά η συχνότητά του είναι συνδεδεμένη από την κατά τόπους συγκέντρωση ρύπων.

Ο καθαρισμός των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων ανταποδίδει χρηματικά

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα πιο ανταποδοτικό.

Οι ιδιοκτήτες φ/β εγκαταστάσεων επιθυμούν μεγάλες απολαβές από τις επενδύσεις τους. Στα πρώτα χρόνια οι βιομηχανίες διέδιδαν την ιδέα: "Απλά τοποθετήστε φ/β στις στέγες σας και αυτό ήταν όλο". Όπως γνωρίζουμε σήμερα αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Οι μπλε επιφάνειες μπορεί να γυαλίζουν εντυπωσιακά αλλά ένας έλεγχος της απόδοσης του inverter μπορεί να χαλάσει σοβαρά τη διάθεση του ιδιοκτήτη.

Πολύ δύσκολα υπάρχει άλλο οικονομικό πεδίο στο οποίο τα κέρδη και οι απώλειες να μπορούν να υπολογιστούν με τόση ταχύτητα και ευκολία. Απλά ελέγξτε την απόδοση πριν και μετά τον καθαρισμό. Αυτό που δεν είναι εφικτό να αποφασιστεί με σιγουριά είναι το πόσο συχνά θα πρέπει να καθαρίζουμε και με τι κόστος;

Διατήρηση της αξίας. Σημαντική παράμετρος για κάθε επένδυση.

Σε όλη την ανάπτυξη των συστημάτων καθαρισμού QLEEN, η LEHMANN KG έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο ισχυρό καθοριστικό αποτέλεσμα όπως επίσης και στη βέλτιστη προστασία. Τα τμήματα των πλαισίων και οι άκρες τους αποτελούν ειδικά προβλήματα. Τα συστήματα QLEEN δεν χαρακτηρίζονται μόνο από την υψηλή τους απόδοση. Συνεισφέρουν επίσης και στην μακροχρόνια διατήρηση της αξίας.

Παράδειγμα υπολογισμού οφέλους από καθαρισμό σε φωτοβολταϊκό έργο 100 kWp

 • Συνολική ετήσια απόδοση σε KWh 150.000KWh
 • Αξία πώλησης ρεύματος (FIT) 0,4€/kWh = 60.000€
 • Εκτιμώμενες απώλειες λόγω ρύπανσης 5% = 3000€
 • Κόστος δυο καθαρισμών ετησίως 600€
Το σωστό και τακτικό πλύσιμο των φωτοβολταίκών πάνελ αποδίδει κέρδος 5 φορές μεγαλύτερο από το κόστος του.

Ψάχνετε το καλύτερο eshop για να αγοράσετε υλικά και ανταλλακτικά για το φωτοβολταϊκό σας; Δείτε εδώ

Πρωτότυπο σύστημα καθαρισμού φωτοβολταϊκών PURAQLEEN - το ιδανικό "εργαζόμενο" νερό

Η επιφάνεια ενός συμβατικού υαλοπίνακα είναι σχεδόν άγρια σε σύγκριση με την επιφάνεια ενός φ/β πλαισίου. Η πολύ ομαλή ακόμα και εντελώς επίπεδη επιφάνεια των φ/β πλαισίων εγγυάται τη μη διάθλαση των ηλιακών ακτινών. Οι επιφάνειες αυτές είναι κατασκευασμένες από γυαλί θερμονενισχυμένο με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλες για σκούπισμα ή βούρτσισμα.

Συχνά οι επιφάνειες αυτές έχουν δύσκολη πρόσβαση καθώς ο καθαρισμός τους δεν είχε προβλεφθεί κατά την ώρα της εγκατάστασης. Η συχνότητα του καθαρισμού επίσης αυξάνει την επικινδυνότητα του όλου εγχειρήματος. Επομένως είναι απαραίτητες κάποιες σκέψεις προκειμένου να αποφύγουμε ζημιές και απώλεια εισοδήματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο συνδυασμός βουρτσίσματος, νερού από το δίκτυο και της λογικής "κάντο μόνος σου" δεν αποτελεί καλή συμβουλή.

Το μαλακό βρόχινο νερό δεν είναι κατάλληλο, αλλά ακόμα πιο ακατάλληλο είναι το νερό της βρύσης. Περιέχει όλες τις ουσίες οι οποίες είναι απόλυτα ανεπιθύμητες στην επιφάνεια των φ/β πλαισίων. Ανθρακικό ασβέστιο καθώς και άλλα άλατα αφήνουν λεκέδες και στίγματα. Κάτω από ακραίες συνθήκες, το ανθρακικό ασβέστιο μπορεί να κάψει ακόμα και το γυαλί. Επίσης το στέγνωμα του νερού της βρύσης γίνεται με αργό ρυθμό με αποτέλεσμα οι επιφάνειες να είναι ευπαθείς σε νέο κύμα σκόνης..

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν μόνο απιονισμένο νερό προκειμένου να καθαρίσουν γυάλινες επιφάνειες και φ/β πάνελ. Το σύστημα επεξεργασίας του νερού PURAQLEEN και οι τεχνικές εργασίας της εταιρείας LEHMANN KG βραβεύτηκαν με το Ευρωπαϊκό Βραβείο καινοτομίας για το έτος 2005. Η επιπλέον εξέλιξη είναι η σειρά "QLEEN / Pure Water Cleaning System"την οποία και σας παρουσιάζουμε στο έντυπο αυτό.

Τι ονομάζουμε "καθαρό" νερό : Το "καθαρό" νερό επίσης το συναντάμε με τους όρους "απιονισμένο" ή "αφαλατωμένο". Η παραγωγή του γίνεται απευθείας από το νερό της βρύσης με τη βοήθεια των φορητών σταθμών επεξεργασίας νερού PURAQLEEN. Το νερό της βρύσης διέρχεται από ένα υπόστρωμα φιλτραρίσματος το οποίο απορροφά τα μεταλλικά άλατα (άλατα ανθρακικού ασβεστίου, θειικά άλατα μαγνησίου κτλ.) Το αποτέλεσμα είναι το απιονισμένο νερό το οποίο μας παρέχει εξαιρετικό καθάρισμα.

 • Πολύ καλή απομάκρυνση ρύπων.
 • Υψηλή καθοριστική ισχύς.
 • Αγκαλιάζει άμεσα τη βρωμιά και στην συνέχεια την απομακρύνει.
 • Υψηλή ικανότητα διαβροχής. Στεγνώνει γρήγορα χωρίς να αφήνει στίγματα ακόμα και στην περίπτωση στην οποία οι εργασίες καθαρισμού πραγματοποιούνται σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας.
 • Οι καθαρισμένες επιφάνειες διατηρούνται καθαρές για περισσότερο χρόνο, άρα αυξάνεται το χρονικό διάστημα μέχρι τον επόμενο καθαρισμό.
 • Περιβαλλοντικά ασφαλές από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά.
 • Το υψηλής ποιότητας και ασφαλές περιβαλλοντικά καθάρισμα με την πρωτότυπη τεχνική PURAQLEEN έχει φέρει ένα ερέθισμα ανάπτυξης σε ότι αφορά τις τεχνικές καθαρισμού γυάλινων επιφανειών και φ/β πλαισίων, αποτελώντας τον πυρήνα των συστημάτων καθαρισμού της σειράς QLEEN τα οποία παράγονται από τη LEHMANN KG

single image

Βίντεο από καθαρισμό - πλύσιμο φωτοβολταϊκών έργων

Φωτογραφίες από καθαρισμό φωτοβολταϊκών έργων